10 december 2010

Champagne skall kall, torr och gratis.

Jag håller helt med Winston Churchill men det tredje kriteriet brukar vara väldigt svårt att uppnå så jag får nöja mig med de två första. Dessutom har jag fått lära mig att inget här i livet är gratis.
Ja vi befinner oss för tillfället i hjärtat av vindistriktet Champagne öster om Paris. Det blir bara en kort visit på vägen till Sverige.
I dag har vi vandrat runt i Reims, den största staden i Champagne-Ardenne inte bara känd för champagnen utan också för sin otroligt stora katedral som nästa år firar 800 år.
Just nu är det julmarknad här och under förmiddagen besökte vi nästan alla de 125 st små trästugorna som står uppställda i centrum. Det här är en "riktig" julmarknad, julkänslan infinner sig onekligen. Det finns tomtens stuga där barnen kan träffa tomten och berätta vad de önskar sig, en skridsko bana, en julkrubba, fina dekorationer och ljusslingor. Vi drack cidre chaud - varm cider mycket godare än det låter, smaksatt med kanel och inte allt för söt.

Vi avslutade vår rundvandring med att äta lunch nära hallarna. En liten fiskrestaurang blev vårt val. Till
förrätt fick vi gratinerade musslor och till huvudrätt tartar de thon - tonfisk tartar, mycket gott och detta sköljde vi ner med en väldigt god riesling från Alsace, ah la vie est bonne.
Efter denna underbara lunch tog vi bilen och åkte några mil söderut till Épernay som jag läste igår kallas för Le Capital de Champagne - Champagnens huvudstad. Kanske, kanske inte jag antar att Reims och Épernay kanske slåss lite om den titeln.
I Épernay besökte vi en cave de champagne för en liten dégustation av sex olika sorters champagne. Den första var en blanc de blanc på ren chardonnay, den andra var 100% pinot noir och den tredje 80% pinot meunier och 20% pinot noir. I den tävlingen var det nr 3 som vi föredrog. I glas nr 4 var det en champagne gjord på 1/3 chardonnay, 1/3 pinot noir och 1/3 pinot meunier, nästa glas var en rosé och det sista glaset innehöll en pinot noir prestige. Här hade vi lite olika åsikter Peter och jag, bägge två tyckte vi om rosén men sedan föredrog jag nr 4 och Peter nr 6. Men det var intressant och vi kunde enas om att vi inte vill ha för torr champagne, vi föredrar champagne som är sec - torr, 17-35 g socker per liter, brut - mindre än 15 g socker per liter känns för torrt för oss.
Efter denna provning gick vi en runda i stan och beundrade juldekorationerna. Efter en stund gick vi in på ett brasserie och värmde oss med var sin chocolad chaud och lyssnade på ett live-uppträdande.
Sedan avslutade vi denna härliga dag med ett fantastiskt spectacle. På fasaden till Hotel de Ville - stadshuset i Épernay projekterades 115 år av filmens historia. Allt från Charlie Chaplin, Borta med Vinden, Louis de Funes, Rambo, Sound of Music, Stjärnornas Krig, Edit Piaf, Marilyn Monroe till Sagan om Ringen och andra moderna sagor. Snyggt och proffsigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.