20 oktober 2009

La Chapelle Moulière - 1

La Chapelle Moulière är en liten fransk, lugn landsorts by i departementet Vienne i regionen Poitou-Charantes. Byn ligger 20 kilometer öster om regionshuvudstaden Poitiers och 11 km norr om den lilla staden Chauvigny.
La Chapelle Moulière ligger vackert belägget mellan la Forêt (skogen) Moulière och la rivière (den lilla floden) Vienne. Runt byn finns det mycket åkermark och från tidigt på våren till på sensommaren är det vackert på fälten. Det är raps, vete, solrosor och majs som mest odlas i området.
Kommunen La Chapelle Moulière har ca 600 invånare och av dem bor ca 250 i själva byn. Resten bor i små "hussamlingar" runt byn. Kommunen är1711 hektar stor och ligger på 105 meters höjd över havet.
Departements vägen - D1 går genom byn, den kommer från grannbyn Bonneuil-Matours och fortsätter till byn Liniers.
I centrum utav byn eller "dans le bourg" som man säger här finns naturligtvis kyrkan och bredvid ligger "Chez Mimi" vår minilivs-bar-lunchrestaurang-postservice-pain depo. Kort sagt vår "allt-i-allo" handel.
Som i alla franska byar har vi också ett "Mairie" ett rådhus. Men det är naturligtvis inte så stort, endast ett kontor, och vår borgmästare Serge Lebond jobbar endast halvtid. Men på kontoret jobbar hans assistent Christine och till henne kan man gå och få hjälp.
Bakom La Mairie ligger byns skola som är för 7 - 9 -åringar. I skolan går ca 70 st elever. Nu har inte La Chapelle Moulière så många 7 - 9-åringar utan barn från de in kring liggande kommunerna bussas hit och tvärt om. Mellan 8 och 9 på morgnarna är det en väldig trafik med bilar och bussar som kör skolbarn kors och tvärs.
Ett annat måste i en fransk by är att det skall finnas en samlingslokal. Här hos oss finns "Salle de fête". Den används flitigt till allehanda ting. Varje måndag-kväll är det gymnastik för kvinnor, på torsdags-kvällar är det "Loto" vilket betyder bingo. Väldigt välbesökt, folk börjar anlända strax efter 19, och de börjat tydligen med att ta en aperitif. Sedan någon gång runt 20 -20.30 börjar själva spelet och brukar sluta strax efter midnatt.
Naturligtvis är det rätt ofta fest också i "Salle de fête" bröllop, födelsedagsfester, att man har gått i pension.
I söndags var det "Bourse de joue" vilket är som en klädbytardag. Folk kommer dit med sina barnkläder och leksaker och säljer. Det brukar vara "Bourse de joue" 2 gånger om året.
Nu skall jag låta er smälta all fakta. Fortsättning följer en annan dag med mer om livet i en fransk landsortsby.

2 kommentarer:

  1. Hei og takk for sist.Eneste feil med deres blogg er at den øker lengselen våres tilbake til La Chapelle Mouliere for hver dag. Håper vi får muligheten å komme tilbake sommeren 2010.
    Ønsker dere alt godt og på gjensyn.
    MVH Tobias,Jonatan,Hege og Rune i Halden.

    SvaraRadera
  2. Hej!

    Det var trevligt att höra från er. Jag har fortfarande inte fått bort stubben vid det nya förrådet. Jag har försökt elda flera gånger men det har inte fungerat. Nästa gång ni kommer tillbaka har jag ett projekt till "gutterna" gräv bort stubben. Vi hoppas att hösten och vintern går snabbt och att sommaren är här snart igen. Hur som helst är ni alltid välkomna till La Pome d'Or

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.