03 november 2012

3 dagar i Paris


Det är konstigt att något som är så nära ändå är så långt bort! Vi har inte varit i Paris sedan december 2009, trots att vi egentligen bor ganska nära endast 1 1/2 timme med TGV-tåget. Nu innan Sverige resan tyckte vi att vi hade några dagar över så det fick bli en liten tripp dit. Onsdag morgon gick vi upp kvart i 7, ohyggligt tidigt. Men vill man utnyttja dagen så är det en fördel. Efter frukost och påklädning var det dags att ge sig av. Men vad var det på vindrutan?? Is??!! Hua verkligen inte bra och var är isskrapan? Nåja vi kom iväg som vi skulle, hoppade på tåget i Potiters och kl 10 var vi i Paris.

Det var en strålande dag, lite sval kanske men med rätt kläder och skor så var det riktigt skönt. Ett besök i Paris behövs planeras lite i förväg. Boka ett sjyst hotell, kolla lite på vad man vill göra, ha bra kartor och tunnelbane dito. Vi hade en grov plan för vårt besök. Som kunde jämkas lite och ändras efter väder och önskningar. Vi började med marknad, naturligtvis, en favorit hos oss. Precis bredvid Gare Montparnasse var det en ganska stor marknad med både mat och annat som vi började med. Några inköp blev det också. Efter en paus och en kaffe var det dags för första tunnelbaneresan. Vi brukar alltid köpa 10 st biljetter, ett carnet, direkt när vi kommer till Paris. Då har vi möjlighet att åka lite och det kostar bara drygt 14 €.

Från 14:e arrondissementet tog vi metron till 13:e arr. Paris är indelat i 20 arrondissement. De är numrerade i en spiralform från mitten och utåt. Det är ganska lätt att hitta rätt om man håller reda på vilket arrondissement man ska till. I 13:e arr skulle vi kolla på ett område som kallas för "Butte aux Cailles" Mysiga små butiker och restauranger. Och en gata som heter:


Men jag ville återbesöka ett annat område som vi besökte 2009, så vi tog oss till fots till 5:e arr. Där finns ännu en av dessa lite turistiska men ganska charmiga gator Rue Mouffetard, där blev det lunch innan det var dags att ta oss till vårt hotell, Hôtel Crimée i 19:e arr. Det var en ganska lång resa med metron men helt ok. Hotellet motsvarade också vårt förväntningar, vi hade läst på innan vad tidigare gäster hade gett för omdömen om hotellet och de verkade stämma ganska bra. Det är ett 3 stjärnigt medelklass hotell, rent, trevlig personal som också talade engelska. Små rum men vi hade inte mycket bagage så det var inga problem. Sen gav vi oss ut igen på en lång promenad, det gäller ju att passa på när det är bra väder. Det blev en LÅNG promenad denna gång ända ner till 2:a arr där vi köpte lite till kvällsmat. Efter dagens lunch behövde vi inte så mycket mer än ost, skinka, bröd och vin.

Dag 2 skulle det enligt meteorologerna bli regn så vi hade planerat för en dag på mässan. Först blev det Salon du Chocolat. Helt makalöst mycket choklad i alla dess former. Men också annat bl a vin, aldrig en fransk mässa utan vin, macaroner, pain  d'épice, franskt kryddbröd, te och mycket, mycket mer.
Som här en bil klädd med macaroner.


Efter all choklad kändes det skönt att titta på något annat så vi gick vidare till nästa mässa; Foire d'automne, höstmässa. Där fanns allt för hemmet, människan. 400 utställare tävlade om de besökandes uppmärksamhet. Jag hittade mitt drömkök, det specialritas för varje beställare. Ja ni kan ju tänka er, det får fortsätta att vara ett drömkök. Sen lämnade vi Parc des expositions de Porte de Versailles för att vila lite på hotellet innan vi gav oss ut igen. Denna gången för middag.


Vi tog oss ner till 2:a arr och rue Montorgueil, även denna en favorit med massor av fina matbutiker och restauranger. Valet denna gång blev Little Italy och vi blev inte besvikna. Trevlig stämning, trevlig och hjälpsam personal, god mat och gott vin. Se bara på vår förrätt:


Italienska charkuterier, mozzarella, grillade grönsaker. Den var fantastisk god.

Sista dagen i Paris blev den med sämst väder. Men det gjorde inte så mycket. Efter att ha checkat ut från hotellet åkte vi till Gare Montparnasse för att lämna lite av vårt bagage så vi slapp släpa på det hela dagen. Sen besökt vi åter igen Parc des expositions men denna gång vintermässan som öppnade på fredagen. Den var dock lite av en besvikelse mest olika vinterorter som gjorde reklam för sig själva.

Vi tog en tur ner till Parc Bercy i 12:e arr. En stadsdel med butiker och restauranger igen som hade en egen karaktär. Därefter blev det besök på Boulevard Haussmann där alla stora varuhusen ligger. Men det blev kortlivat, för mycket folk, trångt och stökigt. Det blev en tur till St Michel i 5:e arr, mest för att vandra runt och titta. Det sista vi gjorde var att besöka en sportaffär som har många butiker, en för varje sak så att säga. En med vinterkläder, en med hjälmar, skidor och tillbehör, en med sommarkläder, en med ryggsäckar osv. Om jag inte har räknat fel så har de 27 butiker i Paris, var och en med en egen inriktning. Vi besökte tror jag 6 av dem. De heter Au vieux campeur och har funnit i Paris sedan 1941. Ganska fascinerade.

Vårt tåg hem gick 20:14 från Montparnasse. Det var ganska fullsatt och varmt. Men snabbt och smidigt. Första stopp var Poitiers och 21:46 klev vi av. Hämtade bilen och en halvtimme senare var vi hemma och gjorde oss en kopp te av en av de teer vi köpte på chokladmässan. Sen såg vi Skavlan med bl a Robbie Williams och Jon Bon Jovi. Så enkelt kan det vara!

1 kommentar:

  1. Låter som en resa som kräver bra skor och god kondition. Kul att läsa. Ska jag till Paris i framtiden är detta en bra resguide.

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.