22 februari 2014

Två dagar i Cognac



Jag fick en väldigt trevlig födelsedagspresent av Peter när jag fyllde år sist, en indisk matlagningskurs i Cognac. Lite otippat kanske att hitta en sådan där. Men det är en känd brittisk kock med indiska rötter som har börjat hålla kurser i sitt hus i Charentes.

Och nu var det dags för den stora dagen när evenemanget skulle äga rum.
Vi åkte ner till Cognac redan dagen före för att kunna besöka ett par cognac producenter som vi hade blivit tipsade om.

Det första stoppet blev i Janac där Delamain har sitt säte. De är en relativt liten producent som inte har egna vinodlingar utan köper in färdig eau de vie och blandar själva. De är ganska exklusiva och har bara  sex olika sorters cognac. Vi fick en väldigt trevlig visning av deras försäljnings/marknadschef.

Vädret var blandat igår, riktigt aprilväder ömsom regn ömsom sol. Vi åt lunch i Jarnac innan det var dags för besök nr 2 denna gången i Foussignac några kilometer från Jarnac hos Guy Pinard &Fils  .
De är helt ekologiska sedan 1969. Ett besök helt olikt det första, här gör de allt själva, ett familjeföretag. De gör cognac, pineau, vin och även öl. Och ja några flaskor fick följa med hem.



Vi hade bokat boende nära där matlagningskursen skulle äga rum, nere i Barbezieux Saint Hilaire. En liten stad som verkar föra en rätt tynande tillvaro tyvärr. Men boendet var det inget fel på. Vi bodde på Villa Vignola hos Muriel och Dominique. De hade skapat väldigt trevliga rum, fräscht o ljust. Och middagen som de bjöd på var helt otrolig 5 rätter!! Från grönsakssoppa till crèpes suzette. Phu tur att vi bara behövde gå upp för trappan för att lägga oss.

Så var det då dags i dag att åka Chez Cartier för matlagningskursen hos Reza Mahammad. Jag hade både höga förväntningar och inte, var inte riktigt säker på vad som skulle hända. Man kan ju inte vara riktigt säker på hur en känd person är när man träffar honom eller henne i verkliga livet. Vi har sett flera av Rezas program på tv men hur skulle han vara i verkliga livet?


Kan bara säga en sak; det var över all förväntan. A fabulous day. Vi var totalt 6 deltagare, 3 britter, vi och en fransk kvinna. Dessutom var det en fransk fotograf där och tog foton av oss så vi kommer att komma i tidningen. (En lokal tidningen men ändå.)


Vi gjorde en tre-rätters måltid. Till förrätt blev det en potatiskaka Chowk Ki Tikki (tyvärr ingen bild) som en potatisplätt men fylld med kryddstark ärtröra.


Till huvudrätt blev det Massala Praws med Lentil Pillau och som tillbehör stekt vitkål/morot med tomat. Väldigt gott även om såsen vi kokte räkorna i var en aning för stark för min smak.


Men då var det tur att desserten var mild och mjuk; Vit choklad och kardemumma panna cotta med sockerlag gjord på rosvatten.




En underbar dag, Reza är en bra lärare, uppmärksam, pedagogisk, underhållande och väldigt mån om alla sina gäster. Jag är mer än nöjd med min födelsedagspresent.




2 kommentarer:

  1. Så roligt det låter, matlagningskurs i ett så pass litet sällskap verkar ju häftigt - då kan man ju verkligen lära av kocken. Och trevliga tips om cognacsproducenter - det låter som om ni föredrog nr två - familjeföretag brukar kännas mer engagerande... var deras produkter bättre eller? Bra att notera i vår komihågvadviskabesökaifrankrike-boken :)
    /Lotten

    SvaraRadera
  2. Hej, Ja det var en riktigt häftig upplevelse med matlagningskursen. Angående cognacsbesöken så var de helt olika, producent nr 1 hade väldigt exklusiva sorter och guidningen var väldigt proffsig och på engelska, deras drycker sägs vara cognacs Rolls Royce, nr 2 var mer personlig, billigare, man fick mer för pengarna. Svårt att säga om den ena var bättre än den andra. Det är alltid en smaksak. Vill ni ha fler tips på cognacs besök hör av er vi kan ge fler bra förslag.

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.