17 april 2011

Två dagars matlagningskurs

Vilken fantastisk helg vi har haft. Vi har varit på matlagningskurs i Missé en liten by strax innan Thouars i departementet Deux-Sevres ca en timme norr om oss. De kallar sig för Circle of Misse och drivs av Aaron och Wayne.

Vi började lördagen med en genomgång och sedan var det dags att sätta igång med förberedelserna. Vi gjorde en klar grönsakfond och en mörk kycklingfond där vi rostade kycklingbenen först i ugnen. Detta skulle sedan användas till olika rätter. Vi gjorde också en sparrisfond som skulle användas till en risotto. Vi var 4 deltagare på kursen vi, Peter och jag, en kanadensisk tjej som heter Janette och en brittisk tjej som heter Bridget.

Till lördagslunchen gjorde vi en lax garpaccio och en maskrosblad-sallad som verkligen var läcker med stekta baconbitar och kokt potatis och kokta ägg i. Lunchen intog vi i trädgården där solen lyste skönt över oss.

Efter lunchen fortsatte vi med vårt arbete i köket. Eftermiddagen gick verkligen fort och när vi började bli klara med vår middag blandade Wayne drinkar före maten.


Vi gjorde också egen pasta som Janette hänger på tork en stund innan vi kokte den. Till pastan gjorde vi en pesto på rädisblad. Det blev vår första rätt till middagen. Den andra rätten var vis sparris risotto, fantastiskt god. Huvudrätten var en Bouillabaisse de Poulet, jo det är riktigt gjord på kyckling väldigt gott det också men vid det laget var vi både väldigt mätta och väldigt trötta för klockan hade hunnit bli 22. Men vi hade i alla fall sparat lite rum i magen för desserten, Tarte au Citron helt makalöst god. Den kommer vi garanterat att göra fler gånger.

Sedan var det dags att bli hemkörda till vårt natthärberge några kilometer bort. Söndagen startade vi med att åka på marknad och köpa ostron, pilgrimmusslor, vin och lite annat.

Även denna dag var fylld av matlagning. Vi gjorde klar vår confit de Canard som vi hade förberett i går, gjorde en mangold-gratäng. Efter att ha ätit ostron och snabbfrästa pilgrimsmusslor var det dags att hugga in på den goda ankan med gratängen till. Som pricken över i var det äntligen dags för den omtalade desserten, Salted caramel ice cream. Den var helt fantastisk, en karamellig glass med salt-kristaller i, mmmm.

Sedan hade vi bråttom hem för att ta emot säsongens första gäst som anlände idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.