11 september 2013

Maraton, vin och shopping


I helgen som var besökte vi Bordeaux. Anledningen var att det var Marathon du Medoc för 29:e gången. Ja alltså anledningen till besöket var inte att det var 29:e gången utan att det var maraton. Vi har tänkt att åka i flera år nu, ända sedan vi upptäckte att det verkade vara ett kul arrangemang men av olika anledningar har det inte blivit av.

Vi kom ner till Bordeaux redan vid lunchtid på fredagen och vädret hade efter en regnig morgon lättat upp och var riktigt skönt. Vi hade bespetsat oss på att äta lunch på Grand Hotell. Vi gjorde det första gången med goda vänner förra året och vi blev inte besvikna i år heller.


Peter valde en 350 grams entrecote.


Själv valde jag tonfisk à la Méditerranée. med grönsaker, väldigt gott.

Efter lunchen lyckades jag med det jag misslyckades med i Paris, att shoppa!! Vilket kanske inte är så konstigt när det som anses vara Europas längsta shoppinggata Rue Chatherine finns här.

Det blev ett par snygga svart långbyxor och 5! st toppar till. På drygt en kvart. Men så hittade jag min favorit butik Promod också.

Sen checkade vi in på vårt hotell som ligger nära ett inomhuscenter som heter Mériadeck. Centralt och bra med gångavstånd till allt.

På kvällen gick vi till en vinbar Au quatre coin du vin.


Trevligt och praktiskt. Man fick ett kort som man fyllde på med önskad summa, i vårt fall 10 € och sedan kunde vi fylla på våra glas från olika viner. Det gick att välja på 3, 6 eller 12 cl. 10 € var för lite kan jag meddela när mannen väljer det dyraste vinet på första glaset. Men det gick ju att fylla på kortet som tur var.

Så på lördagen var det dags för maraton. Det längsta maraton i världen är deras slogan. Start och mål var i Pauillac så det var dit vi tog oss. Naturligtvis var det massor av folk och vi hade tagit med oss våra cyklar så vi skulle kunna ta oss fram enkelt. Vi fick parkera 6 km från Pauillac.


Det roliga med detta maraton är alla roliga utstyrslar som de deltagande löparna har. Det är mer eller mindre fantasifullt, tyvärr lyckades vi väl inte fånga de riktigt roliga.



Det var också mycket runt om kring som dessa säckpipeblåsare som stod utanför ett av vinslotten. Det är mycket kringarrangemang och vissa av slotten de springer förbi har också provsmakning av vin och andra delikatesser. Dig som blir sugen så kommer nästa års lopp att gå av stapeln den 13 september 2014. Här är länken till deras hemsida Marathon du Medoc

Efter att ha titta på när de första gick i mål kände vi oss lite frusna så vi kände att vi ville göra något annat. Vi åkte tillbaka mot Bordeaux och då hittade vi Winery

Ett fantastiskt ställe, där har de "allt". Det gick att hitta viner från hela Frankrike och hela världen.
Dessutom var det även här samma system som på vinbaren. Vi fick ett kort och kunde med hjälp av det fylla på våra glas. Sedan betalade vi när vi var klara. Eftersom en av oss var chaufför så blev det inte jättemycket provat, vi delade på ett glas och provade 2 vita, 2 röda och ett sött.


På kvällen blev det mexikanskt. Oj, oj, oj vad vi åt. För 28 € per person inklusive fördrink och en halvflaska vin, blev vi mer än mätta.


Detta är förrätterna med drinkarna.


Huvudrätterna.


Våra efterrätter.


Det var populärt att dela på en karaff med sangria, den serverades med långa sugrör.

Trötta och väldigt mätta vandrade vi mot hotellet i ett Bordeaux som var på riktigt gott lördagskvällshumör. Trevligt.

Så var det söndag och dags att återvända hemåt. Men vi tog en avstickare till Blaye och Talmont sur Gironde på vägen.


Talmont sur Gironde är en liten by strax söder om Royan. Den är en av Frankrikes vackraste byar och har 79 invånare. Men besöks varje år av 1/2 miljon besökare. Det är vackert, turistiskt men ändå värt ett besök tycker vi. Så var vår helg, härlig tycker vi. 

4 kommentarer:

  1. Låter som en perfekt sensommarhelg!

    //Tommy

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det var det Tommy, riktigt härligt./Eva-Lotta

      Radera
  2. Hej! Jag hade helt missat detta inlägg.... Vi har för länge sedan hört talas om detta "maratonlopp" som verkar så himla kul, iaf att titta på :-)
    Eftersom detta hörn av Frankrike är en för oss vit fläck på kartan så vore det jättekul att besöka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rekommenderar verkligen ett besök. Ni får ta det på nästa tur ner till Frankrike, bara en liten omväg :)/Eva-Lotta

      Radera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.