29 december 2013

Hem ljuva hem


Man säger ofta borta bra men hemma bäst och det stämmer verkligen. Efter 2.5 månader i Sverige med jobb och inneboende var det dax för att åka hem även om det bara är för 10 dagar. Hemresan började i Hölö hos Peters gudson Morgan som bjöd på middag och sovplats. Klockn ringde 05.15 och Morgan skjutsade oss till Skavsta. Resan gick bra, flyg till Beavais, buss till Port Maillot, tunnelbana till Gare Montparnasse, TGV till Poitier och sedan bil med grannen till vårt hem La Pomme d'Or. Allt var som vi lämnade det och det var skönt att krypa ner i sin egen säng. Vi sov som små barn och vaknade lite före 10.00. Nu blev det bråttom då vi bestämt att vi skulle besöka marknaden utanför Poitiers.


Här var det fullt med folk men vi hittade en parkeringsplats i alldeles i närheten av marknaden. Meteo France hade lovat regn men solen sken när vi steg ur bilen. Det är alltid trevligt och intressant att besöka marknaden även om vi varit där många gånger



I Frankrike äter man skaldjur till Nyår och vi rusade iväg till vår ostronförsäljare.
Vi brukar ofta köpa Fine Clair nr 3 och det blev så idag också. På vägen till ostronsäljaren hade vi sett väldigt fina musslor som vi bestämt  att vi också skulle köpa. Innan vi började gå tillbaka till musselförsäljaren tittade vi runt lite och hittade väldigt fina pilgrimsmusslor i sina skal som vi inte kunde motstå.

Nu var våra inköp av skaldjur klara vi fortsatte mot vår frukt- och grönsaksförsäljare. Här hittar man allt man kan önska sig och till priser som man inte hittar hemma. Vi köpte bananer, annans, mango, sallad, fänkål, höstkantareller från Moulièreskogen, ingefära och en citron. Vi har inte handlat där på 3 månader men ägaren kände igen oss och vi behövde inte betala för citronen. Nu var det bara en sak kvar och det är en speciell kaka tarte des rois frangipane som bakas till nyår. Till höger ser man resultatet av vårt besök på marknaden.

4 kommentarer:

  1. Så härligt det låter och så skönt för er att få dessa dagar hemma! Nyårsmarknad med alla fina skaldjur verkar vara något speciellt, det har vi ännu inte upplevt. Funderar på om kakan är speciell för ert område av Frankrike eller en allmän fransk nyårskaka. Vi önskar er båda ett riktigt Gott Nytt och lyckosamt 2014!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja marknaderna är något som vi verkligen saknar i Sverige. Jag tror att kakan är lika i hela Frankrike och egentligen görs den till trettonhelgen därav namnet Des Rois syftar på de tre vise männen tror jag. Den verkar också göras med olika fyllning såg vi idag. Vår hade en sorts vanilj smak.
      Vi önskar även er ett riktigt Gott Nytt och lyckosamt 2014.

      Radera
  2. Låter underbart alltsammans! Önskar er ett riktigt Gott Nytt och så hoppas jag vi ses den 17 januari.

    SvaraRadera
  3. Detsamma till dig. Självklart ses vi den 17:e.

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.