11 oktober 2010

Ariège och Armagnac
Efter en vecka på Canal du Midi var vi utvilade och väldigt nöjda. Men vi hade några dagar till att utnyttja eftersom våra gäster skulle komma först den 9 oktober, så vi bestämde oss för att ta det lite lugnt på hemvägen.
Efter att ha lämnat våra vänner på flygplatsen i Béziers körde vi lite mindre vägar lite syd-väst genom departementet Aude och in i Ariège. Ariège är ett departement i regionen Midi-Pyrénée. I söder gränsar det till både Spanien och Andorra och landskapet domineras av Pyrénéernas bergstoppar.
Det är ett väldigt vacker departement med inte så många invånare totalt bor bara ca 150.000 personer i hela området.
Vi kom på eftermiddagen in i den lilla byn La Bastide-de-Sérou där vi hittade en turistbyrå. Som tur är finns det många sådana i Frankrike. Där hittade vi en liten broschyr om ett chambre d'hôtes ganska nära. Vi ringde och de hade rum för natten. Efter att ha provianterat lite i byn körde vi på väldigt slingriga serpentin vägar upp till vårt sejour för natten. Det var både upp och ner, upp på berget och ner i dalen flera gånger. Till slut kom vi fram till Rougé, ett litet hameau på bergssidan. Där har Evelyn och William, ett brittiskt par ett hus sedan 25 år. Men de har varit bofasta sedan 2001. Ett helt underbart ställe, lugnt, vackert och de är fantastiskt gästvänliga. Vi kan verkligen rekommendera dem och deras chambre d'hôtes http://www.rougeariege.com/index.htm . Vi installerade oss och på kvällen serverade de en 5 rätters middag med produkter från trakten och från deras trädgård.
Dagen efter gjorde vi en utflykt i omgivningarna. Vi tog oss upp högre upp i Pyrénéerna och gick en vandringsled uppe vid Col de Marrous. Vi åt lunch i byn Massat och fick se ett hundra-tal kossor vallas genom byn och orsaka trafikkaos. Vi åkte till huvudorten i Ariège som heter Foix.
Dagen efter var det dags att köra hemåt men vi hade fortfarande tid att ta det lugnt och kunde köra genom det historiska provinsen Gascogne där Armagnac ligger. Naturligtvis var vi
tvungna att stanna för att provsmaka denna ädla dryck. Och det går ju inte att bara provsmaka det blev även några flaskor köpta med hem.
Under hela vår vistelse hade vi fantastiskt väder, lite kyliga mornar men på dagarna var det fantastiskt soligt och skönt. Vi ser fram emot att besöka och utforska detta vackra område ytterligare i framtiden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.