21 november 2010

Söndags ödslighet

Söndagar i Frankrike är familjedagar. Då skall man först på förmiddagen ut och cykla eller gå en "randonnée" långpromenad. Därefter skall hela familjen samlas för att umgås och äta tillsammans hela eftermiddagen. Så har det traditionellt varit och är fortfarande på landet, i alla fall verkar det så en söndag i november.
Vi bestämde oss för att förlägga dagens promenad inne i Poitiers. Det var länge sedan vi var inne i själva stan. Och så skulle vi kunna ta en fika någonstans, trodde vi. Men så blev det inte.
På vägen in till stan började det naturligtvis att regna. Nåja vi hade paraplyer så det var inget problem. Det fanns gott om lediga platser i garaget vid Notre Dame. Vi fick plats på första våningen men det var ju söndag så det var ju inget konstigt, dessutom så regnade det som sagt.
Vi gick en lång promenad förbi stängda butiker men det visste vi ju redan, inget är öppet en söndag i Frankrike, i alla fall inte efter 13,00.
I Parc de Blossac var julbelysningen upphängd men inte tänd. Det var stora bollar i vitt och i blått förutom vanliga ljusslingor. Det skulle vara kul att se det tänt på kvällen. Vi mötte några tappra joggare i parken men annars var vi ganska ensamma.
Utanför Hotel de Ville har det nya torget börjat att ta form, tyvärr verkar det bli en steril stenöken. Tråkigt att de högg ner 40 fina träd för det och 25 miljoner euro går tydligen kalaset på!
Nu började kaffetarmen göra sig påmind. Men tji fick vi. Vi passerade ett par öppna restauranger men inte en enda bar eller café som var öppet. Ett franskt par på besök från Rochefort stannade oss och undrade var de kunde hitta något att dricka eller äta. Men vi sa som det var att vi letade också och att det var svårt att hitta något öppet.
Så det blev att åka hem och koka lite varm choklad och tända en brasa. Det var inte fel det heller men ibland är det trevligt att vara ute bland folk och känna lite gemenskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.