12 augusti 2012

Fête du pain och fête au village

Här i Frankrike är det alltid något som händer på helgerna. Det är "Festivals",  "Fête", "Brocants", "Vide-greniers", "Musique", "Animations", Spectacles", "Belote", "Bal, Thé Dansant", "Nature et Patrimoine'', "Loto". Fredagar och lördagar kan man läsa i lokaltidningen var någonstans något spännande händer.

Det är ganska fantastiskt att det i vår region Vienne, som har ett invånarantal på ca 430.000 ungefär lika mycket som Östergötland på en yta motsvarande Medelpads, anordnas så mycket olika händelser varje helg, året runt.

Idag valde vi att åka iväg en sväng efter frukost. Först blev det en tur till Pouzioux en liten by sydöst om Chauvigny. Där var det "Fête du pain". En liten by med en vedeldad brödugn där man idag firade brödet och det skörden.


Det var litet, trevligt. Några bord med försäljning av loppis-prylar, liten utställning av gamla jordbruksredskap och den obligatoriska buvetten. (Översättning för det är förfriskningar)


Efter att ha köpt två nybakade bröd åkte vi vidare. Trevligt att se sig om lite. Vi passerade Montmorillon där vi stannade för en liten picnic vid floden Gartemps. Vi tog en liten promenad i Cité de l'Ecrit. Fin utsikt från kyrkan Notre Dame.


Sista stopp idag blev Saint-Lèomer, öster om Montmorillon. Ännu en liten fransk landsortsby som i vanliga fall är tom och ödslig och idag levde upp lite grann med en Fête au village.

Här fanns det fler bord med loppis-prylar, högtalare var utplacerade och det spelades ömsom musik och ömsom var det någon som meddelade olika saker. Till kvällen skulle det vara en repas champêtre (en lantlig måltid) som höll på att förberedas inne på mairiet(stadshuset) och fyrverkeri.


Kul att landsbygden håll levande med olika saker som dessa evenemang. Och vi får anledning att åka och titta på de små byarna i omgivningarna. 

1 kommentar:

  1. Intressant att få ta del av vad franska landsbyggden har att erbjuda kring era trakter

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.