03 mars 2013

Familjelördag med kroppkakor


Jag är född i en småländsk-skånsk familj med en djupt rotad mattradition; vi älskar öländska kroppkakor. Ändå sedan mina bröder och jag var små har vi ätit och älskat denna maträtt som egentligen inte ser så aptitlig ut men som i våra gommar smakar ljuvligt.

Minst en gång varje vinter försöker vi träffas för att laga och föra denna viktiga tradition vidare till våra barn och nu också barnbarn. Våra respektive har vi också prackat på denna underbara rätt.

Igår var det dags, vi hade lyckat samla ihop nästa alla våra ätteläggar samt några till för en familjelördag i köket. Vi träffades hos min yngste bror, allt som allt blev vi 23 st i alla åldrar. Allt i från vår far ner till yngste deltagen Q som snart blir 2.

Ingredienslistan till kroppkakor är ganska kort; det behövs potatis, vi gjorde av med 15 kg, rimmat stekfläsk 2 kg, kryddpeppar, lite vetemjöl och salt. That's it, enkelt men gott. I vår familj har vi aldrig haft lök i fyllningen, vi föredrar dem med bara fläsk och kryddpeppar.


Det blev männens dag i köket i går, här är min minsting i full gång med att skala potatisen.


Färdigskalad och klar för att rårivas. Till öländska kroppkakor används det mestadels rå potatis och en liten mängd kokt.


Potatisen rivs på en fin rivskiva för att sedan pressas ur all vätska.


Två stycket hushållsassistenter gick för högtryck.



Under tiden fick vi fin underhållning.

Första omgången på väg för att kokas.


Det behövs en stor gryta.


Det var tur att vi hade det varmt och gemytligt inne för marsdagen bjöd inte på så härligt väder.


På det vänstra fatet färdiga "kroppisar" nu är det äntligen dags att njuta årets godaste måltid.


Enligt vår familjetradition har vi alltid grädde, lingon och smör som tillbehör. Alla var eniga; de var precis lika goda som på Mammas tid.

Tack hela familjen för en underbar lördag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.