27 april 2014

En liten tripp till Wien


När man som vi bor på landet behöver man ibland lite storstadspuls.
Och när goda vänner kommer med förslaget att vi skall ses någonstans under en långhelg under våren så blir vi glada och hänger på, så klart. För att bestämma vart drog vi lott, vi hade tre alternativ; Wien, Budapest och Lissabon och denna gången var det Wien som vann.


Wien är en fantastisk stad. Jag har varit här förut men sista gången var för 20 år sedan. Stan har en härlig puls men på ett lugnt sätt, ingen stress här inte. Det är lätt att ta sig runt med tunnelbana, spårvagn eller buss. Eller som vi har gjort med apostlahästarna. Vi har gått och gått och gått. Eftersom en av oss hade stegräknare vet vi att vi har gått omkring 20.000 steg per dag, och det känns nu.


Det finns mycket att upptäcka här. Inte minst vingårdarna inom stadsgränsen. Vi var på vingårdsbesök i Grinzing i fredags, det var Wiener WinzerTour där ett antal vingårdar bjöd in till provsmakning. 4 viner för 5 €. Kul och intressant.


Vädret har varit växlande men i stort sett har vi haft det riktigt fint och inte alls kallt. Lördagsmorgon bjöd dock på regn när vi skulle gå på Naschmarkt en 1,5 km lång marknad med ett otroligt utbud av varor från alla jordens hörn.


En fantastisk marknad en av de bästa vi har varit på, om inte den bästa.
Vi hann också med att besöka Schönbrunn det vackra slottet som är en av Wiens största sevärdheter, vi besökte naturligtvis Stephansdom, den stora katedralen. Grinzing som jag nämnde tidigare med sina små gemytliga weinstuben. Vi var kulturella och besökte Leopold Museet med utställningar av Österrikes med namnkunniga konstnärer som Gustav Klimt och Egon Schiele. Och på lördagskvällen besökte vi Pratern det stora nöjesfältet.


Vi har haft några riktigt trevliga och minnesvärda dagar i Wien. Vi har ätit gott och druckit gott. Har sett en hel massa vackra byggnader och känt av den trevliga atmosfären i denna mångkulturella centraleuropeiska huvudstad där kultur och konst spelar en huvudroll. 

1 kommentar:

  1. Ser trevligt ut. Har inte varit i Wien sedan jag var 12..... kanske dags :)

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.