22 augusti 2009

Marmeladkokning och pajbakning


Fastän att det är lördag idag och vår i vanliga fall mest hektiska dag, har vi idag haft tid till att koka marmelad och baka av all frukt som träden nu dignar av. Och det tack vare att vi inte behövde städa idag, bara byta lakan, tvätta och ta hand om poolerna.

De gäster vi hade åkte tidigt och jag kunde börja att byta lakan redan vid 8. Det var en sval och frisk morgon idag med en sol som lovade värme. I byn var det lugnt och tyst jag gick till Prästgården, jag mötte bara en äldre farbror.

Träden är fulla med frukt i år. Vi får kratta upp päron, plommon, äpplen och persikor och slänga på komposten. Väldigt tråkigt och onödigt men det är omöjligt att ta hand om allt. Och det ramlar av fortare än vi hinner blinka.

Men i eftermiddags tyckte vi att nu när vi var klara så fort så måste vi göra något åt det.

I Pästgårdens trädgård växer två stora persikoträd och ett päronträd med stora hårda päron. I år går grenarna av, av tyngden. Vi plockade en hel back full av persikor plus en låda med päron. Sedan blev det köksarbete. Vi gjorde Persikomarmelad med valnötter, Päronmarmelad med ingefära, Päronpaj och päron kokta i rödvin. Och då har vi bara gjort av med en bråkdel av all frukt.
I frysen får vi snart inte plats med mer. Där finns redan jordgubbar, hallon, flädersaft, tomatsås, tomatsoppa, sqaushsoppa, vaxbönor, haricot verts och tomatklyftor förrutom allt annat. Det är tokigt när det vissa år är ett överflöd av allt och vissa år blir det knappt något alls. Vi får kanske börja sälja på postorder.

2 kommentarer:

  1. Här sitter vi i Tyresö och beser äppel- och plommonträd utan minsta lilla frukt. Spara några persikor till september!

    /Jerker & Lotta

    SvaraRadera
  2. Det skall vi absolut försöka att göra. Det kan nog tänkas att det blir en persikopaj eller två.

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.