31 augusti 2009

Sète, ostron och tornerspel




Vi har gjort en liten utflykt ner till Languedoc och i lördags kväll var i Sète. Sète är en gammal hamnstad och ligger mellan Étang de Thau och Medelhavet. Staden är väldigt gammal och härstammar från romartiden. Étand de Thau är en stor lagun där det odlas ostron och musslor.

Vi hade tur att det var tornering i kanalen i Sète när vi kom dit. Det är ett färgrikt skådespel. Två båtar rors mot varandra och högt upp i aktern står den modige "riddaren" endast utrustad med en lans och en sköld, beredd att attackera sin motståndare på den andra båten. Längst med kanalen står läktare där publiken jublar eller buar beroende på vem de håller på. Roligt var det ialla fall. I lördags var det det blå laget som vann. Och efter avslutad tävling tågade laget med supportrar och orkester till en restaurang för att fira.


Vi hittade en liten fiskrestaurang i hamnen, troligtvis var det fiskarna själva som driver den. Titta bara på bilden på mannen som var "förste ostronöppnare" ett riktigt original.

Vi åt färska ostron och gratinerade ostron till förrätt, grillad dorado till huvudrätt och choklad fondant till efterrätt. Och till det drack vi det lokala vita vinet Picpoul. Mm!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.