29 juni 2010

Ile de Ré

Ile de Ré, en liten pärla i Atlanten strax utanför La Rochelle med förbindelse till fastlandet med en avgiftsbelagd bro. Hit kom vi igår eftermiddag. Vi började med att äta vår medhavda paj strax efter att vi kommit över bron. På en bänk med utsikt över havet satt vi och njöt. Vad går upp mot havet?? Det är fantastiskt.
Sedan tog vi oss till camping l'Ocean ungefär halvvägs ut på ön. Där hittade vi en bra plats för vårt lilla kupoltält.
Vi började med att ta årets första cykeltur ut till fyren Phare des Balaine där vi stannade för depå-stopp och varsin öl. Ile de Ré är en perfekt ö att cykla på med mycket cykelvägar och inga upp- eller nedförsbackar. Det kändes bara som det var motvind hur vi än cyklade men det berodde nog mer på att jag var otränad.
Här på ön är alla hus vita (ok kanske inte alla) och har gröna eller grå fönsterluckor. Och det växer stockrosor i varje litet hörn. Det är otroligt vackert.
Idag har vi också cyklat, denna gång till den lilla byn Loix. Vägen dit gick förbi vinfälten och över fälten med saltängarna. Sedan länge har folk här känt till hur man kan utvinna salt ur havet. De släpper in saltvattnet i bassängerna och när sedan vattnet dunstat bort kan man skrapa upp saltet. Det är en av de största näringarna här på ön efter fisket och ostron- och musselodlingen.
Lunchen åtnjöt vi i den lilla byn La Couarde. Inne på en liten sval bakgård delade vi på en tallrik med charkuterier och en tallrik med rökt fisk. Till det drack vi en svalt rosé. Perfekt.
Ikväll tänkte vi åka till öns huvudort St Martin och hitta en restaurang med skaldjur. Sedan i morgon är det dags att åka hem igen. Men det är härligt att kunna göra sådana här små utflykter och vi har verkligen haft tur med väder denna gången också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.