07 augusti 2010

Contrôle technique

Vår nuvarande bil, en Renault Megane Scenic köpte vi i juli 2008. Och som reglerna föreskriver här i Frankrike så var vår bil nybesiktigad vid köpet och vi hade en lite fin lapp i vår vindruta som talade om att bilen skulle besiktigas igen i juli 2010. Två år är en lång tid. Vi var väl medvetna om att bilen skulle besiktigas då men som de naiva invandrare vi är så trodde vi att det skulle komma en kallelse eller i alla fall ett påminnelse brev från berörd myndighet. Så vi tog det med ro hela juli månad. Tills i tisdags när vi kom på att det var den 3 augusti och vi körde omkring i en obesiktigad bil. Hjälp, vad skulle vi göra nu? Vi gick in och googlade för vi visste inte ifall vi måste åka till någon speciell besiktningsverkstad eller om vi kunde välja själva. Vi kom fram till att vi kunde välja själva och fick fram en lista på alla ställen här i Vienne där de tillhandahöll den tjänsten. Vilken tur det fanns en i Bonneuil Matours, hoppas att de inte har semesterstängt sa vi till varandra.
Vi åkte dit och hade tur, de hade öppet denna veckan också. Sedan skulle det vara semesterstängt från den 9 till den 28 augusti. Det är ett litet ställe och det var bara en man som jobbade. Han höll på att besiktiga en bil men kom ut och frågade vad vi önskade. På vår stappliga franska förklarade vi att vi hade missat att beställa tid för besiktning och fanns det möjligen tid denna veckan? Han utstötte de för fransmän så typiska lätena, ryckte på axlarna och himlade med ögonen. Sedan tittade han i sin dator och sa jo visst på fredag kl 14,40 fanns det en tid. Vi var så tacksamma.
I går vid halv 3 tiden åkte vi ner till Bonneuil Matours. Vi fick vänta en kort stund medan Monsieur gjorde klart bilen innan vår. Vi fick sitta och vänta på kontoret där det fanns tidskrifter att roa sig med under tiden. Hur skulle det gå för vår bil? Lite nervösa var vi allt. Det bullrade och skramlade lite när han testade våra bromsar och gjorde han det inte väldigt noggrant?? Nåväl efter ca en halv timme eller så var vår bil genomgången och klar. Nu väntade domen.
Pas de problèm, vår pärla klarade sig men ett par små anmärkningar som skall åtgärdas men vi behöver inte göra en ombesiktning, d v s som våra 1:or i Sverige.
Två av anmärkningarna var lite klantigt av oss för vi använder vår bil som ett transportfordon och därför har vi tagit ur ett av baksätena ur bilen. Så det saknades och i och med det även säkerhetsbältet till det. Men det var ingen fara försäkrade oss Monsieur han var bara tvungen att ta upp det på protokollet. Sedan var vårt lyse lite lågt och skyltbelysningen bak hade en trasig lampa. C'est tout. Vi kunde åka därifrån glada och lättade, 68 euro fattigare och med en ny lapp i vindrutan som förkunnar att vår bil skall besiktigas igen i augusti 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.