15 juli 2009

Liberté, égalité, fraternité




14 juli Frankrikes nationaldag till minne av stormningen av Bastiljen den 14 juli 1789.


Vi har haft en lugn dag hemma.Tittade lite på tv från paraden på Champs Elysees. Det ena kompaniet efter det andra marcherade förbi kameran i snörräta led, perfekt synkroniserade. President Sarkozy stod stelt och tittade, ibland skruvade han på sig och såg uttråkad ut som om det var jobbigt att stå där hela tiden.


För tredje året i rad åkte vi till Chauvigny för att se fyrverkeriet där. Som vanligt massor av folk i parken. Den kommunala orkestern spelade, folk satt på gräsmattorna och de mer rutinerade hade tagit med egna stolar.


Fyrverkeriet skjuts av uppifrån Ville Haute, Gamla Stan, från en slottsruin. Det är dramatiskt och lite magiskt. I år var det även en laserprojektering mot ruinen och musik samtidigt som fyrverkeriet, så att det blev som en show. Det var häftigt. Texter, årtal och figurer visades med samtida musik. Ungefär i 20 minuter höll det på, här sparas det inte. Det stod i tidningen igår att när det gäller fyrverkerierna så märks det inte att det är kris. Och kanske är det inte det just en kväll som denna, kris alltså.


Efteråt var det tjockt med folk som letade sig ner till sina bilar för att åka hemåt. Om man inte ville stanna vid torget och ta sig en svängom eller festa lite vid det mobila tivolit som var uppställt där. Vi valde att åka hem, det är ju arbetsdag i morgon, eller idag blir det.


När vi kom hem till La Chapelle Moulière så var all gatubelysningen fortfarande tänd, en av de dagar på året när byn anser sig ha råd att låta det lysa. Annars släcks allt vid 23.


Frihet, jämlikhet och broderskap - Liberté, égalité et fraternité, Frankrikes motto och de ord som lystes upp när vi lämnade parken i Chauvigny i kväll. Vi hoppas att det är så men vet att det fortfarande är långt kvar tills det gäller för alla.

1 kommentar:

  1. Vi minns förra året i Chauvigny, som vore det igår. I år blev det en Kronenbourg 1664 på Lilla Torg i Malmö, efter en dag på Ribersborgs strand i strålande sol.
    Hälsningar Jerker&Lotta

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.