11 december 2009

Luftvärmepump


Så var det äntligen klart. Luftvärmepumpen är på plats och allt
verkar fungera. Resan hit har varit lite krokig. Vi har diskuterat
pelletsbrännare. Detta alternativ fungerade inte så bra då vi inte hade utrymme tillräckligt för att förvara pellets. Vi har också tittat på solpaneler men detta alternativ har inte heller fungerat p.g.a. riktningen på våra tak. Gasbolaget skall dra fram en gasledning till huset så vi har tittat på alternativet att värma upp huset med gas.
Till sist har vi valt luftvärmealternativet.

Vi har installerat en pump från Airwell. Fördelen med denna pump är att den har 2 kompressorer och klarar temperaturer ner till -20 grader. Vi har alltså inte behövt komplettera med någon elpatron eller liknande. När det inte är kallt går den på den minsta kompressorn, när det blir kallare slås den svagare av och den starkare tar vid. När det blir riktigt kallt går bägge två. Vi har också installerat en varmvattenberedare på 200 liter.
I Gästhuset har vi kastat ut de gamla vattenburna elementen och satt in nya elradiatorer. En stor fördel har varit att vi kunnat slänga ut oljetanken. Vi har nu fått ett utrymme som vi kan använda till något annat.

Nu kommer vi till andemeningen med allt arbete. Vi har nu ett utrymme för att bygga en vinkällare. Det har blivit dyrt men vad gör man inte för att få ett utrymme för en vinkällare. Det sägs att man ser sanningen i vinet och det är därför vi uppskattar vinet så mycket. Leve sanningen!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.