05 december 2009

Parisresan

Efter att vår 10-veckors kurs var till enda tyckte vi att vi behövde lite avkoppling. Vi var inte riktigt klara med vad vi ville göra. Valet löste sig av sig själv. Vi har en favoritleverantör av Cognac och han hade skickat en inbjudan till en vinmässa i Paris. Många vingårdar har vi besök men ingen vinmässa i Frankrike. Nu var valet lätt en vinmässa och Paris är ju inte helt fel.
Vi tycker bäst om att hyra lägenheter när vi besöker städer. Den här gången hittade vi en som låg väldigt nära Gare D'Austerlitz.
Den här gången tog vi bilen. Vi startade tidigt och var vid lägenheten redan vid 10.30. Efter incheckning åkte vi kommunalt till vinmässan vid Porte de Versailles. Vi visste inte riktigt vad vi hade att vänta. En liten försmak fick vi när vi kom till utställningsområdet "Paris Expo". Älvsjömässan är stor men detta var något betydligt större. Hur tacklar man 1000 vinutställare från hela Frankrike. Som stora optimister börjar man i ett hörn och fortsätter sedan så långt man kommer innan benen viker för inte kan man spotta i glaset. Denna taktik fungerade inte så bra så efter några hundra meter fick vi ändra taktik. Vi provade verkligen bara sådant som vi aldrig kommit i kontakt med som t.ex. vin från Korsika. En stor fördel med att besöka vinmässor i Frankrike är att man kan köpa vad man önskar. Vi borde tagit med släpkärran, men det blev i alla fall 17 flaskor som fick åka kommunalt till lägenheten. Det blev ingen utgång denna kväll utan vi somnade tidigt.
Dagen efter tillbringade vi vid marknaderna vid Port de Clignancourt. Här finns många olika marknader och man kan köpa allt från de exklusivaste antikviteterna till skräp på den 6 km långa loppmarknaden. Om man har ett stort hus och mycket pengar skall man åka hit, här finns allt.
Vi hittade några saker som vi ville köpa men det som är snyggt kostar oftast för mycket. Det är inga problem att spendera en dag här. Vi gjorde naturligtvis ett avbrott för lunch, löksoppa och fisksoppa stod på menyn. Kvällen tillbringades sedan på en trevlig fransk restaurang med ostron, lax och en god efterrätt. Allt sköljdes ner med en god Sancerre.
Dagen efter gick åt att besöka matmarknader, julmarknaden på Avenue des Champs Elysées och de stora varuhusen Printemps och Lafayette. Efter 20.000 steg är man ganska trött och Eva-Lotta orkade inte med sin eftertraktade klädshopping. Vi famlade oss ner till matdelen på Lafayette som är helt fantastisk. Det fanns inga krafter kvar för att gå ut och äta så vi köpte med oss lite delikatesser. Tillbaka i lägenheten njöt vi av det inhandlade. Ostbrickan intogs i sängen. Någon somnade med osten på magen och vinglaset helt odrucket.
Sista dagen användes till att utforska det 5:e arrondissementet som kallas Quartier Latin. Ett väldigt trevligt område att bara strosa runt i och insupa den trevligt genuina atmosfären. Några dagar i Paris flyger lätt sin väg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.