15 maj 2010

Elproblem

Det är lördagkväll och vi pustar ut efter en vecka med många gäster, mycket jobb och en mycket nervpåfrestande jordfelsbrytare. Det har ju vart Kristihimmelfärds-helg, även här i Frankrike. Fast här kallas det för Ascension.
Vi har jobbat hårt i veckan, bilder kommer snart. Peter har gjort en mur, jag har laserat planket runt poolen och vi har målat stommarna till solstolarna och skall nu bara sätta dit nytt tyg.
Vi har haft många gäster också, fransmännen är väldigt förtjusta i Futuroscopet och vi har haft 3 olika sällskap i helgen som besökt parken.
Allt var förberett för gästernas ankomst på onsdagen när problemen med elen startade. Runt 17-tiden slog strömmen ifrån första gången. Eftersom Peter stod och blandade betong så trodde vi att det hade med det att göra. Men några timmar senare när de två familjerna med totalt 9 personer som hyrt Gästhuset anlände så slog strömmen av flera gånger. Vi kände oss hjälplösa tills vi kom på att dra ut kontakten till varmvattenberedaren i Stallet och sedan gick det bättre och onsdagkvällen blev lugn.
På torsdagen åkte familjerna iväg tidigt och kom inte tillbaka förrän sent på kvällen. Men vi fick nya gäster till Vinden ett franskt par som också skulle besöka Futuroscopet på fredagen. Det var lugnt på elfronten trots att vi värmde på vattnet i varmvattenberedaren i Stallet. Det var bara någon gång mitt på dagen som elen slog ifrån.
Men på fredagen kom det verkliga eld-dopet. Madame och Monsieur på Vinden åkte direkt efter frukost och väntades inte tillbaka förrän till midnatt. Familjerna i Gästhuset tog det lugnt på förmiddagen eftersom de hade kommit tillbaka så sent kvällen innan. Dagen var väldigt lugn på elfronten men det var bara lugnet före stormen.
Till kvällen väntade vi nya gäster, en familj från Paris till Stallet. Eftersom vår teori var att det var varmvattenberedaren i Stallet som var boven i dramat så drog vi ur sladden när vattnet var varmt. Familjerna i Gästhuset kom tillbaka vid 20-tiden och familjen i Stallet anlände vid 21-tiden och sedan var det ett väldigt springande för Peter för strömmen slog av stup i kvarten.
Vi kände oss förtvivlade. Sista gången den slog av var strax före midnatt. Vi vågade inte somna innan gästerna på Vinden kom tillbaka för de skulle ju inte hitta in utan lyse och gästerna i Gästhuset satt uppe och pratade.
Sedan blev det lugn på el-fronten men Peter sov med ficklampan bredvid sig och vi hade en lampa lysande så vi skulle märka ifall något hände.
Som tur var ville ingen ha frukost tidigt idag. Klockan 8 vacklade vi nedför trappan och började med frukosten. Efter att Peter hade satt in croissanterna i ugnen åkte han till Bonneuil Matours för att handla baguetter.
Halv 9 kom Madame och Monsieur nedför trappan. Monsieur var inte på humör efter gårdagens upplevelser på Futuroscopet. Det märktes tydligt att i hans tycke var det överreklamerat att gå dit. Det hade varit massor med folk och köer. Efter att ha stått i kö 1½-2 timmar så var föreställningen kanske på 3 minuter!! De åt sin frukost på 10 minuter för nu väntade 8 timmar i bilen för att komma hem igen.
Familjen i Stallet och ett holländskt par som kommit under gårdagskvällen kom till frukost kl 9. Vi hade en väldigt trevlig måltid med samtal på en blandning av engelska och franska ända tills klockan 10.30.
Sedan åkte alla gäster vart efter och vid 14-tiden var vi själva igen. Strömmen har inte slagit av en enda gång sedan i går kväll. Nu undrar vi varför detta hände. Som tur är kommer vår hus-elektriker Alexander på tisdag kväll för att vi vill diskutera belysning vid den nya terrassen med honom så då kan vi även be honom titta på det här nya problemet.
Nu är vi bara glada att det gick ganska bra trots allt och att gästerna sa "ce n'est pas grave"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.