23 september 2012

Cantobre


Vi har tagit semester och förflyttat oss söderut i Frankrike. Vårt första stopp på resan blev Cantobre som ligger i regionen Midi-Pyrénées, departementet Aveyron. Cantobre är en liten väldigt mysig, gammal by som hänger på klippkanten nästan. Vi hyrde ett litet hus med en strålande utsikt över dalen. Vi stannade bara i tre nätter denna gång men kommer troligtvis att återvända, det finns mycket att upptäcka i området..

Vår första dag ägnade vi oss åt kanotpaddling i Gorge du Tarn. Vi hade väldig tur med vädret även om det var en aning svalt på morgonen endast +4. Men solen strålade från en klarblå himmel och temperaturen steg snabbt till behagliga +23 -24. Vi startade vår kanottur från Sainte-Enimie ännu en liten mysig bergsby, väldigt gammal med massor av historia och en av de vackraste byarna i Frankrike. Det finns totalt 157 byar i Frankrike som kallas de vackraste varav i Midi-Pyrénées 31 st. Och tydligen blir det fler hela tiden. Nåja fin var den och vår kanottur startade där.

Glada i hågen gav vi oss iväg. Det var inte mycket vatten och kanotuthyraren lovade att det inte var så strida strömmar. Men man måste tydligen hålla utskick efter stenar när man åker nedför en liten fors. Jag var inte så bra på det så nästan i den första blev det ett ofrivilligt dopp och en blånad på ena skenbenet som påminnelse. Tur att det var varmt och att vi hade en tunna med våra grejer i. Fick byta till baddräkt tills shorts och linne torkade.



Turen slutade i La Maléne där vi gick upp och tog en öl medan vi väntade på att bli upphämtade av kanotuthyraren som kom med buss och kärra. Vi var ganska många som åkte tillbaka men det var ingen trängsel på Tarn utan vi hade en trevlig och skön dag, trots ofrivilligt bad.

Dag 2 bjöd inte på lika fint väder. Molnen hängde lågt över bergen men det var varmare på morgonen. Vi tog en biltur i Tempelriddarnas spår. Det finns mycket att upptäcka i området som de har lämnat efter sig. Första stopp blev La Couvertoirade ännu en av de vackraste byarna i Frankrike. Med Tempelriddar historia och även Malteser-riddarna var där. 


Sen åkte vi runt och tittade lite på området innan vi till sist kom till Roquefort, ni vet där man gör den goda osten. Vi gick en guidad tur på det största av företagen Société. Det var en trevlig tur med både animationer och filmvisning. Och den avslutades med den obligatoriska provsmakningen och inhandling av ett paket med deras 3 ostar; 1863, Cave de Templiers och Caves Baragnaudes.

Sen var vi trötta och körde tillbaka mot Cantobre. På vägen stannade vi i en by och handlade kvällsmat. Först till slaktaren och köpte en biff och aligot som är ett slags potatismos med vitlök och smält ost. Sen till boulangeriet för efterrätten en liten citronpaj och en chokladbakelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.