09 september 2012

Men det gick ju ganska geschwind

Strax innan avfärden tillbaka till Frankrike i våras så köpte vi en bil. En bil att köra ner med men också för att behålla här i Frankrike. Vi valde naturligtvis en fransk bil, det är enklare med reservdelar och annat. Det blev en Peugeot 807, p g a att den är 7 sittsig.

Tanken var hela tiden att registrera om den till fransk men tiden gick och vi fick inte "ändan ur vagnen".
Tills nu i början av augusti när vi helt enkelt sa, nu gör vi det. Vi började med att gå till "Mairiet" borgmästarkontoret för att höra vad vi behövde för dokument.

Enligt vår sekreterare Mme Durand så behövde vi registreringsbevis naturligtvis, en kopia på Peters körkort eftersom det var han som var registrerad på bilen, ett dokument som vi fick av henne där vi skulle fylla i vissa saker, en elfaktura som verifierade att vi hade hus i Frankrike och ett CCE; Certificat de conformite Europeen från återförsäljaren i Sverige.

Efter att ha ordnat allt detta åkte vi så en onsdagsförmiddag in till Perfecturen i Poitiers för att fixa det hela. Helt säkra på att det skulle gå vägen var vi ju inte. Eftersom det var augusti och runt lunchtid var det inte läng väntan endast 2 nummer före oss. Damen i luckan tittade igenom våra papper och så kom naturligtvis det vi väntade oss; Il manque deux documents. Det saknas två dokument

Det hon också behövde var ett dokument från Skattekontoret här i Frankrike att momsen var betald och ett papper att bilen hade genomgått en fransk besiktning. Ok, det var väl inte så konstigt egentligen. Vi åkte direkt till Skattekontoret och fick sagda dokument. Först trodde vi att det skulle bli trassel eftersom bilen köptes av en privatperson och det enda kvitto vi hade var en handskriven lapp på svenska, men det gick bra. Mannen på Skattekontoret var förstående.

Hemma igen ringde jag direkt till bilbesiktningen i Chauvigny; Control technique. Döm om min förvåning där damen i telefonen sa; Kan ni komma i morgon kl 16. Jo då det kunde vi. Besiktningen gick bra, bilen fick 2 anmärkningar men behövde inte besiktigas om.

På fredagen alltså endast 2 dagar efter första försöket åkte vi åter igen in till Perfecturen och denna gång var damen nöjd med de dokument vi kunde prestera. Och vi åkte därifrån med ett tillfälligt "Carte Gris" som registreringsbeviset heter här. Och ett löfte om att det riktiga skulle komma med posten efter 2 - 3 arbetsdagar, vilket det också gjorde.


Sedan var det bara att beställa tid på verkstan, det är de som gör och sätter ditt skyltarna. Samtidigt fick de ta hand om de två anmärkningar som vi fått på besiktningen, bromsskivorna fram och vindrutespolningen som inte fungerade. Voila nu är bilen fransk igen.1 kommentar:

  1. Bilen måste vara riktigt lycklig som har hittat hem igen, med er hjälp.

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.