07 november 2009

Dagens efterrätt


Smörstekta äpplen med fikonvinäger
Fantastisk god och enkel efterrätt. Jag fick receptet av min kompis Åsa, som hade köpt med sig fikonvinäger från Jacques Batard när hon var här sist.
Så här gör man:
Smält smör i en stekpanna, gärna av gjutjärn, låt det bli lätt gyllenbrunt. Dela önskat antal äpplen i hälften och skiva tunt. Stek dem i smöret tills de börjar mjukna och häll över ett par matskedar fikonvinäger. Strö över muskovadosocker (eller farinsocker). Låt allt puttra ihop utan att det bränns. Smaka av. Tillsätt ev mer fikonvinäger/socker tills du känner att äpplena har en god, balanserad, lite sötsur smak. Om du vill kan du tillsätta lite kanel och/eller valnötter. Servera med vaniljglass. Det blir mums.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.