23 november 2009

Grippe A

Grippe A (H1N1) är det franska mer väl ljudande namnet på det som på svenska kallas för svininfluensan.
För tillfället råder en hysteri i Poitou Charantes p g a denna Grippe A. Just nu stängs skolor till höger och vänster bara för att man misstänker att det är Grippe A som de barn som är sjuka har. I fredags var det 9 skolor runt Poitiers som var stängda och idag såg vi på nyheterna att ytterligare fler hade stängts, bara p g a misstanken.
Det är självklart väldigt svårt för föräldrarna som inte har samma utmärkta socialförsäkrings system som deras svenska motsvarigheter.
Beroende på ens arbetsgivare så kan man tydligen ha mellan 2 - 12 dagar per år för att vara hemma med ett sjukt barn! Sedan får man ta semester eller tjänstledigt. Blir hårt när skolan stänger i 10 dagar!
Därför pratas det nu mycket om vaccinering. Franska myndigheter rekommenderar alla att vaccinera sig. Och än verkar det inte vara brist på vaccin, men här i området började de vaccinera för knappt 2 veckor sedan. På tv-nyheterna i kväll visade de hur folk nu köar för att vaccinera sig. I Strassbourg fick man idag vänta 1 ½ timme på en spruta.
Vad man mer rekommenderar alla att göra är att tvätta händerna! Antingen med tvål och vatten eller med en anti-bacteriell gel. På tv visas en informationsfilm och som på bilden här bredvid i dagspressen. Men även på plakat på de offentliga toaletterna.
Och det är väldigt noggranna instruktioner: Gnugga händerna noga, ovanpå, inuti, mellan fingrarna, runt naglarna. "Et faites durer le plaisir pendant trente secondes." Fritt översatt: och låt detta nöje pågå under 30 sekunder.
Vi får väl se vad som händer med denna influensa, är det så allvarligt eller är det bara myndigheterna som drabbats av panik?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.