01 november 2009

Grammatik

Om man skall ha någon som helst möjlighet att lära sig franska på ett korrekt sätt så måste man kunna sin svenska grammatik. De flesta känner nog till subjekt, predikat, verk, adjektiv, presens och imperfekt. När man sedan börjar prata om konditionalis, huvudsats, villkorsbisats, pluskvamperfekt, konjunktiv, styrande verb, relativsatser, indikativ, konjunktioner blir det mer komplicerat. Om det finns någon som kan förklara allt detta på ett begripligt vis så finns det nog en plats ledig på La Pomme d'Or
Innan vi kom till Frankrike var det här inget man tänkte på och förstod att det var viktigt att känna till om man skall lära sig ett nytt språk i mogen ålder. När man börjat förstå hur viktig grammatiken är blir man lite orolig när man ser hur folk skriver. Det är ju inte helt ovanligt att vuxna personer skriver som "krattor". De har ju inte ens ett predikat och ett subjekt i sina meningar.
Imperfekt är kanske inte så svårt att förstå, men när det sedan finns tre former i Franskan Imparfait, Passé Composé och Plus-Que-Parfait blir det väldigt komplicerat. Även om man sitter med läroböckerna öppna och försöker göra sina övningar går det inte speciellt bra.
Hur som helst går det i alla fall framåt. Vi förstår det mesta som våra lärare säger. Om vi skall vara ärliga så pratar våra lärare väldigt tydligt och lugnt. För Peter är det ett stort framsteg. När man lämnar dagens lektion tycker man att förståelsen är hyfsad. När man sedan slår på TV:n hemma undrar man vilket språk de pratar. Kanske är det ett annat språk de använder ??

3 kommentarer:

  1. Våra grammatikböcker "Grammaire progressive du Francais" ligger så fint på soffbordet och dammar med alla verbböjningar, adjektivkomparationer och meningsbyggnader.

    Kram på er!

    Jerker&Lotta

    SvaraRadera
  2. Från norra Skottland hälsar vi på passé simple! :) Är det någon som någonsin använder det nu i skriven franska? Har ni fått koll på om det är ok att skriva i "on"-form eller om det bara är talspråk?

    Maud och Hans

    SvaraRadera
  3. Vi kan inte svara på frågan om "on" fungerar i skrivspråket. När vi har svaret så återkommer vi.
    Ni får ha det så bra i Skottland och i Stockholm.

    Eva-Lotta & Peter

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.