01 maj 2012

Solens återkomst


Idag första maj kom solen tillbaka efter två veckor med väldigt mycket regn. Det var en underbar dag och vi hade svårt att gå in till kvällen, vi ville fortsätta att njuta.

Första maj är arbetarnas dag sedan 1890. Och här i Frankrike är det en tradition att ge bort liljekonvaljer denna dag. Det var kung Charles X som beslutade 1561 att ge alla damer vid hovet liljekonvaljer 1:a maj.

Våra konvaljer har knappt börjat blomma i år. Till skillnad från förra året då vi hade en fantastiskt april, då var de nästan överblommade till första maj.

Jag läste i tidningen att försäljningen av liljekonvaljer är väldigt reglerad som mycket i det franska samhället.
Det är endast tillåtet att sälja konvaljer den första maj på allmän plats och de måste säljas så naturligt som möjligt utan rötter, korgar, papper, cellofan eller andra blommor. Och det får inte vara några stora kvantiteter. Man får dessutom inte annonsera eller locka köpare. Man får inte stå närmare än 50 m till en blomsteraffär eller  butik som säljer blommor. Försäljning får inte ske från ett fast försäljningsställe som ett stånd eller bord. Men man får använda en hink, ett parasoll och en hopfällbar stege om det inte stör trafiken.

Tänk att det ska vara så mycket regler för en sådan enkel sak som liljekonvaljer.
Trevlig första maj till er allihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.