13 oktober 2012

Vendange


Vinskörden pågår som sagt för fullt och vi blev i år inbjudna till att delta i skörden på Les Terres Blanches, en vingård i byn Oiron i Deux Sevres vårt granndepartement. Vi tycker om att lära oss mer om vin och hur det går till vid tillverkningen. Vi har plockat druvor tidigare och det är ingen lek men en dag är kul trots att det resulterar i ryggont. Dessutom är det alltid kul att träffa och lära känna nya människor.


Vi lämnade La Pomme d'Or redan kvart över 7 på morgonen och det var fortfarande mörkt. Vi hade befarat att det skulle bli regnigt men dessbättre blev det en underbar dag med sol och blå himmel. Väl framme i Oiron blev vi först bjudna på en lätt, mycket lätt fransk frukost. Kaffe med croissanter och sylt. Sedan åkte vi en kort bit bort till fältet som kallas för "Clos Bel Air", clos betyder att den är inhägnad på något sätt, i detta fall med stenmurar och bel air betyder fin luft helt enkelt. Druvan vi plockade är en grön druva som heter chenin blanc och den är väldigt vanlig här i Loire dalen. Man kan göra både torra, halv torra och mousserande vin av den.

Vi var 19 st glada deltagare som under muntert samspråk tog oss an vår uppgift med stort allvar. Till vår hjälp hade vi vingårdens ägare Benoit Blet och hans lärling som var "bärare"


Det betyder att vi kunde koncentrera oss på att plocka i våra hinkar och de gick i raderna och vi fick tömma våra hinkar i den stora plastkonen de bar på ryggen. Tungt jobb.

I halvtid kom Benoits fru Céline och svärfar med förfriskningar.


Vi plockade mellan kl 9 och kl 12 och fick ihop 2 ton ungefär.

                             

Här är hela det glada gänget efter väl förrättat värv. Men dagen var inte slut i och med att vi hade plockat druvorna.






Nu åkte vi tillbaka till vinården som ligger mitt inne i Oiron, precis bredvid kyrkan.



Benoit och hans lärling började på en gång att föra över vindruvorna till pressen.

Sedan satte de igång pressen att jobba med vi övergick till väsentligheterna. Mat och dryck.

Först blev vi bjudna på en liten apero. I detta fallet mousserande vin från gården naturligtvis och salta tilltugg.

Vissa av deltagarna sjöng franska skördesånger och det var väldigt trevligt.

Sedan var det dags för lunchen. Det kom fram vildsvinspatè och pasta sallad och bröd på bordet. Och vin förstås och alla bänkade sig och lät sig väl smaka. Vi trodde att det var allt. Men där bedrog vi oss. Just när vi kände oss mätta var det dags för nästa del i måltiden.



Grillad andouille korv (en tjock korv gjord på grisinälvor, ingen favorit hos oss) och vita bönor. Därefter kom det fram ost och som sista rätt en hembakad kaka, typ som en sockerkaka men gjord på vitt vin med fikonmarmelad och så kaffe. Phu nu var vi mätta.

Efter maten fick vi en rundvandring på vingården och också veta vad som händer med druvsaften efter att den har blivit pressad och överförd till en tank.

Här är resterna som blev kvar efter att all saft var urpressad. Det skickas iväg för att bli alkohol av men inte sådan som man dricker utan till skönhetsindustrin och det är inget val som vinbonden gör utan ett krav från myndigheterna.


Vi hade en väldigt trevlig dag på Les Terres Blanches och hoppas få smaka på vinet som vi var med att skörda. Men det blir inte förrän nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.