18 juni 2009

Apprendre le français est difficile


Ja det är något som är säkert, det är inte lätt att lära sig det franska språket. Men vi kämpar på. Torsdagarna i maj och juni har vi mellan 10 och 12 deltagit i en franska kurs för engelskspråkiga i Chauvigny 11 km från oss. Det är inte mycket men det är vad vi har kunnat hitta just nu och vad vi har hunnit med faktiskt.

Två timmar går fort men det är alltid något nytt som fastnar. Och att upprepa saker som vi har lärt oss tidigare är också bra. Våra hjärnor är gamla och fulla med skräp. Ibland skulle jag vilja göra en "omstart" av hjärnan som man gör med datorer. Då kanske saker och ting skulle fastna lite lättare.

Vår lärarinna på kursen är ursprungligen engelska men är gift med en fransman och bosatt här i Frankrike sedan snart 30 år. Kursen är inte bara en kurs utan det är också lite socialt. Vi får träffa andra engelskspråkiga med samma problem och upplevelser som vi har av att flytta till ett annat land. Och vi kan utbyta råd och information med varandra.

Efter kursen har vi gått till torget i Chauvigny för att ta en kaffe tillsammans. Under "lektionstid" är vi väldigt diciplinerade men när vi fikar är det engelska som gäller, då orkar vi inte försöka hacka fram det vi vill säga utan kan prata mer fritt. Dessutom skall jag i ärlighetens namn säga att det inte är helt lätt att förstå engelsmän och amerikanare när de försöker att prata franska. Bilden är från vår fika stund idag i Chauvigny. Vi har haft riktigt skönt väder, hoppas att det fortsätter ett tag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.