19 juni 2009

Midsommar

Glad midsommar alla. Midsommar kan enligt Wikipedia betyda den tidpunkt som infaller mitt på sommaren. Väldigt konstigt egentligen för det är ju nu som sommaren egentligen börjar eller? I natt är den kortaste natten på året i Sverige, vet inte om det samma gäller här i Frankrike. Men enligt fransmännen så börjar sommaren den 21 juni. Och håller på till den 21 september. Därefter är det höst till den 21 december och vinter till den 21 mars. Varpå det är vår framtill den 21 juni. Det stämmer inte riktigt med vårt svenska synsätt men är kanske mer riktigt nu för tiden även i Sverige.
Midsommar firas inte på samma sätt i Frankrike som i Sverige. Här firar man Féte de St Jean.

Men det är ingen specifik dag utan kan firas lite när man tycker verkar det som. I vår by firade man Féte de St Jean förra lördagen. Då var det en "concours pétanque" på eftermiddagen och sedan på kvällen "D'une retraite aux flambeaux et du feu de St Jean". Det betyder att det var en boule tävling på eftermiddagen och på kvällen ett fackeltåg och en majbrasa, ungefär. Dessutom hade man ställt upp ett öl och vintält där det också gick att köpa lite smörgåsar och grillat. Det var trevligt, brasan var inte stor den gick snabbt upp i rök men det var ialla fall ett tillfälle för byborna att samlas och umgås.

Jag brukar inte sakna Sverige speciellt men just en dag som idag kan jag känna en viss saknad. Mest är det familj och vänner som känns långt borta.

1 kommentar:

  1. Kul att följa bloggen det ger lite förkänsla inför vår resa till er 11 juli till Stallet och Annexet. Jag längtar.Hoppas på fint väder. Just nu har regnet vräkt ner här i en timme.

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.