15 juni 2009

La déchetterie

Idag hade vi städdag. Och det betyder - déchetteriet. Den franska motsvarigheten till våra svenska återvinningscentraler. Vi är stamkunder på déchetteriet. Vi är där minst två gånger i veckan, hur kan det bli så mycket att slänga?? La Chapelle Moulière är en alldeles för liten kommun för att ha ett eget déchetterie. Men vi har tre stycken att välja mellan i den stor-kommun som vi tillhör. Vårt närmaste ligger i Bonnes, sedan kan vi åka till Saint Julien L'ars och Sevres Anxaumont också ifall vi vill. Saint Julien L'ars åker vi till ifall vi har elektronik-avfall för det är bara där vi får lämna det.
Déchetteriet i Bonnes är öppet måndag, tisdag, fredag och lördag mellan 14 och 18 och på onsdagar mellan 8 och 12. Det är ett välordnat ställe med 5 olika containrar att lägga skräpet i. En för kartong, en för metall, en för trädgårdsavfall, kvistar och sådant en för sten och porslin och sedan den sista och mest intressanta "tout venante". Det betyder direkt översatt "till alla och envar" Vilket innebär att allt annat som inte passar i de andra fyra läggs i denna.
Vägen till déchetteriet är vacker och går över åkrarna. Vi passerar först en gård som föder upp biffkor och det går utmärkt att köpa kött av dem. Sedan kommer en gård som på fredagskvällar och lördagar har öppet och säljer äpplen och päron. Strax efter det passerar vi La Frolle en handelsträdgård som även säljer frukt och grönsaker efter säsong. Sedan kör vi längst med muren till La Touffou, slottet i Bonnes innan vi svänger av och kör igenom en liten hussamling av moderna hus och så är vi framme.
Idag var det den enarmade mannen som jobbade. Det brukar vara han eller "Madammen" som vi har blivit kompisar med och nu för tiden säger "Ca va" till och "à bientôt" för både hon och vi vet att vi kommer tillbaka, snart.
Och i morgon kommer vi att göra en ny tur till déchetteriet, för vi har i kväll redan packat fyra säckar fulla med trädgårdsavfall. För vi har äntligen börjat med arbetet att rensa mellan oss och vår granne Mme Grosdenier, något vi lovade redan i höstas. Så den här veckan kommer vi att besöka déchetteriet, många gånger.

2 kommentarer:

  1. Snyggt!
    Superbra med blogg om lapomme.
    /Jerker

    SvaraRadera
  2. Jag håller med!!! Snyggt!!
    //Lotta

    SvaraRadera

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.