21 juni 2009

Fête de la musique

Idag är det inte bara den första dagen på sommaren och Fête des Pères (farsdag) i Frankrike det är också Fête de la musique. Musikens dag har firats sedan 1982 i Frankrike. Det är en viktig dag för fransmännen som är väldigt förtjusta i musik och kultur.

Vi begav oss till Poitiers för att se vad som skulle bjudas på idag. Vädret var lagom varmt för att sitta ute och njuta. Vi kom in till stan på eftermiddagen. Det var avspärrat för trafiken i centrala Poitiers så vi kunde promenera omkring obehindrat. Det första vi träffade på var ett gäng country-dansare som hade uppvisning utanför l'Office de Tourisme. Sedan var det bara att vandra omkring och uppleva, njuta, förundras ibland roas av allt vad som förevisades i gathörn och på torg. Det var rock, folkmusik, elektronisk datamusik, dansare. På torget utanför Hotel de Ville var det styltgångare och en akrobat som gick på lina. Ibland stod de olika artisterna så nära varandra att de med starkast förstärkare överröstade grannen.

Framåt kvällen gick vi ner till Musée Sainte-Croix för där uppträdde vår kompis Maria med sina vänner och sjöng jazz a capella, de kallar sig för Jazz-Potes. Det var trevligt och välbesökt.

Sedan gick vi upp till stan igen och åt middag på en liten uteservering, med ett live-uppträdande i gathörnet bredvid.

När vi gick tillbaka till bilen vid 22 tiden höll country-dansarna fortfarande på att dansa utanför l'Office de Tourisme och på andra sidan Notre-Dame var det magdans och två andra grupper som spelade olika slags musik. Och det var tjockt med folk överallt. Verkligen en upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Det är alltid trevligt med lite respons. Så skriv gärna några rader.